Meer grip op je leven als je later oud bent

Download de checklist

1.472 Mensen in Tilburg gingen je al voor

Als je later oud bent bestaat de kans dat je lichamelijk of geestelijk opeens snel achteruit gaat. Mogelijk kun je jouw persoonlijke, medische of geldzaken dan zelf niet meer zo goed regelen. Wie neem jij in vertrouwen om voor jou besluiten te nemen? Het is slim om hier vandaag al goed over ne te denken en het vast te leggen in in een levenstestament. Voor jezelf en voor je naasten. Welke keuzes kun je nu al maken voor later? Wat zijn wensen die je alvast kunt vastleggen? Wij helpen je hier graag bij met handige informatie, een checklist en de juiste adressen in de buurt om een levenstestament op te stellen.

Wat is een levenstestament?

 

In een levenstestament leg je vast wie jouw geld-, medische en persoonlijke zaken zal regelen als je dit zelf niet meer kunt. Bijvoorbeeld door een ziekenhuisopname of dementie. Je legt ook vast op welke manier die persoon dat mag doen. Het lijkt ver weg, maar nu alvast een levenstestament opstellen heeft veel voordelen voor jezelf en voor je naasten. We delen graag vijf grote voordelen met je.

 

5 voordelen

1. Jij beslist wie er over jouw geld gaat

Rekeningen betalen, schenkingen doen, je huis verkopen; wie mag dit voor jou doen? Zonder levenstestament is er altijd toestemming van de rechter nodig bij gelduitgaven boven € 1.500.

2. Jij bepaalt wie er over jouw gezondheid mag beslissen

Wordt het behandeling A of B in het ziekenhuis? En wie krijgt inzage in jouw medische gegevens? Het is slim om het nu al vast te leggen en een ‘vertrouwd’ persoon te kiezen.

3. Jij neemt zorgen, stress en onduidelijkheid weg bij je dierbaren

Een levenstestament geeft niet alleen meer grip op je eigen leven. Het helpt je dierbaren ook met moeilijke keuzes. Bovendien voorkom je bij hen onnodige stress, ruzies of onduidelijkheden.

4. Je geeft zelf aan wat je belangrijk vindt

Je kunt een levenstestament zo uitgebreid of eenvoudig maken als je zelf wilt. Wil je alleen een volmacht geven over je geldzaken, medische beslissingen of bijvoorbeeld zorg voor je huisdier? Dat kan.

5. Je legt zaken officieel vast en voorkomt problemen

Een levenstestament is een officieel document dat je vastlegt bij een notaris. Want veel instellingen zoals zorgverleners of banken nemen geen genoegen met een zelfgeschreven brief of digitaal document. Zij hebben een wettelijk erkend document nodig.

Zo stel je een levenstestament op

Voor het opstellen van een levenstestament maak je een afspraak met een notaris. De notaris gaat met jou in gesprek en legt je alles goed uit. Samen stellen jullie een levenstestament op waarin staat wie, wat en hoe jij de zaken graag geregeld wilt hebben.

In Tilburg en omgeving vind je veel notarissen die je kunnen helpen. Of bel de algemene notaristelefoon met je vragen.

Deze mensen gingen je al voor

Roland - 56

“Ik durf hulp te vragen bij klussen die te zwaar worden.”

Marjan - 62

“Kleiner wonen, dus meer tijd voor dingen die er echt toe doen!”