Mantelzorgers van ouderen met een migratieachtergrond

 

Op de Dag van de Mantelzorger op 10 november waren er diverse acties om mantelzorgers in het zonnetje te zetten. Zo was er ook speciaal aandacht voor mantelzorgers van ouderen met een migratieachtergrond.

 

Een verwenontbijt in de Süleymaniye moskee

Docent Ine Bertens heeft samen met zes deelneemsters van de cursus Transculturele familiezorg voor 21 vrouwelijke mantelzorgers een verwenontbijt verzorgd in samenwerking met de Süleymaniye moskee. De dames zijn bereikt via een persoonlijke uitnodiging, maar ook Facebook en social media kanalen van de moskee deden zijn werk.

 

Na een kort welkom werd gezellig informeel genoten van allemaal lekkers, elkaars verhalen en een attentie na afloop. De dames kregen een mooie fles rozenwater, wat in Turkije veel gebruikt wordt voor een gastvrij ontvangst, voor cosmetische doeleinden en zelfs in de keuken. De gemeente Tilburg bood de gasten een mantelzorgdagboek aan en ContourdeTwern verwende de dames met een thee attentie. De gasten vonden het een geslaagde bijeenkomst en de cursisten hebben nog nagepraat over vrijwilligerswerk en eenzaamheid onder de doelgroep.

 

Aromazorg voor mantelzorgers met een Caribische afkomst

 

Op zaterdag 11 november stond het thema aromazorg op de agenda van de voorlichtingsbijeenkomst ‘Gezond ouder worden’ voor de Caribische senioren en een week later ook voor de ontmoetingsgroep van 14 Caribische ouderen van Antaru 55+.

 

De deelnemers werden meegenomen in de werking, de geschiedenis en de toepassingen van Etherische oliën. De interesse van de deelnemers ging uit naar de ondersteunende werking van de oliën bij pijnlijke gewrichten/reuma, maar ook voor stress, depressie en slapeloosheid. Alle cursisten kregen een fles amandelolie als attentie en er werd met de docent een eigen mengsel gemaakt voor zichzelf als mantelzorger en de zorgvrager.

 

Ouderen met migratieachtergrond en dementie

Op alle bijeenkomsten kregen de gasten die zorgen voor een oudere met dementie een levensboek aangeboden, door de gemeente Tilburg, om het levensverhaal van hun familielid in te noteren. Waardevol voor zichzelf, maar ook om in de toekomst hulpverleners mee te informeren over het leven en de wensen van de ouderen met dementie. Daarnaast biedt het boek veel informatie over het ziektebeeld dementie.

 

Bij interesse en/of vragen neem contact op met Ine Bertens via inebertens@hotmail.com