Fijn thuis
blijven wonen

Doe nu de online woontest

1.472 Mensen in Tilburg gingen je al voor

Veel Tilburgers willen het liefst zo lang mogelijk thuis blijven wonen. In de eigen vertrouwde omgeving. Maar dat moet wel mogelijk zijn. Wat zijn jouw wensen? Kun je fijn thuis oud worden? Je kan het natuurlijk afwachten, maar het is veel slimmer om vandaag al bezig te zijn met hoe je veilig en lang thuis kunt blijven wonen. Wil je weten waar je nu alvast aan kunt denken of rekening mee kunt houden tijdens een verbouwing? We helpen je op weg met tips, een online woontest en een woonscan aan huis.

9 tips om fijner te wonen als je later oud bent

1. Bereikbaarheid

Zorg ervoor dat alle kamers en ruimtes beneden (zoals wc, keuken en slaapkamer) goed te bereiken zijn met een rollator of rolstoel. Dat betekent geen drempels, krappe hoekjes of te smalle deuropeningen.

2. Aanpassingen

Later zijn er soms aanpassingen nodig aan je huis, bijvoorbeeld omdat je slechter kunt lopen. Denk aan een traplift, een inloopdouche met genoeg ruimte voor een douchestoel, een toiletverhoger of een lager aanrechtblad. Denk vandaag al na over welke aanpassingen jij misschien nodig gaat hebben. Bijvoorbeeld wanneer je gaat verbouwen of verhuizen.

Kijk voor meer informatie en hulp op de website van Toegang Tilburg.

3. juiste hoogte

Zorg ervoor dat alle meubels en apparaten op de juiste hoogte staan, zodat je hier gemakkelijk bij kunt. Dat geldt ook voor (licht)knopjes en stopcontacten. Bewaar belangrijke spullen en spullen die je vaak gebruikt op plekken waar je makkelijk bij kunt.

4. Technologie

Maak gebruik van technologie om het leven in huis makkelijker te maken. Denk bijvoorbeeld aan een robotstofzuiger of verlichting en raambekleding die je bedient met een afstandsbediening.

5. Veiligheid

Denk na over inbraakbeveiliging door bijvoorbeeld het plaatsen van een deurcamera en het hebben van goede sloten. Voorkom het risico op vallen door antisliptegels in de badkamer te plaatsen en kabels niet los op de vloer te leggen. Ook het installeren van een rook- en koolmonoxidemelder is belangrijk om veilig te kunnen wonen.

6. Ruimte-indeling

Kijk of een leegstaande kamer geschikt is als opberghok, zodat je looproutes vrijhoudt. Of maak een logeerkamer op de begane grond. Leuk voor nu en handig voor later als je meer zorg nodig hebt.

7. Isolatie

Het isoleren van je woning levert direct iets op. Een goed geïsoleerd huis hoef je namelijk minder te verwarmen. Dat scheelt kosten op je energierekening. Daarnaast zorgt een goed geïsoleerd huis voor meer wooncomfort en het is goed voor het klimaat. Wil je als eigenaar van een koopwoning aan de slag met isoleren? Vraag dan een energieadvies op maat aan op de website van duurzamer Tilburg. Huurders kunnen op dezelfde website terecht voor het plannen van een afspraak met een energiecoach.

8. In de buurt

Denk ook na over de buurt waarin je woont. Zijn er voldoende voorzieningen in de buurt, zoals een supermarkt? Is er voor ouderen genoeg te doen? Kan een taxi of busje makkelijk parkeren voor de deur?

9. Verhuizen?

Als je over bovenstaande tips hebt nagedacht, kan het zo zijn dat verhuizen een betere optie is. Bijvoorbeeld omdat bepaalde aanpassingen niet mogelijk zijn of omdat je later dichter bij vrienden en familie wilt wonen. Denk nu vast na over verhuismogelijkheden, want verhuizen wordt lastiger op oudere leeftijd en het kan even duren voordat je een geschikte woning hebt gevonden.

Ga het gesprek aan

Wie later van het leven wil blijven genieten, is daar vandaag al mee bezig. Ook al lijkt het misschien nog ver weg. Weet jij bijvoorbeeld wat er nodig is om thuis fijn oud te worden? Praat er eens over met familie, vrienden of buren. Deze gesprekskaarten helpen je met het starten van zo’n gesprek.

Gesprekskaarten

Vraag een woonscan aan huis aan

Wil je een uitgebreider woonadvies op maat voor jouw woning? Meld je dan aan voor een woonscan aan huis. Een adviseur komt bij je langs en geeft een persoonlijk advies. Je loopt samen met de adviseur door de woning en bekijkt hoe je jouw woning met kleine aanpassingen kunt verbeteren.

Heb je interesse in een woonscan voor jouw woning? Meld je dan aan bij Thebe-Extra. Als lid van Thebe-Extra krijg je een gratis woonscan. Een lidmaatschap kost €19,50 per jaar.

Deze mensen gingen je al voor

Roland - 56

“Ik durf hulp te vragen bij klussen die te zwaar worden”

Marjan - 62

“Kleiner wonen, dus meer tijd voor dingen die er echt toe doen!”