28 januari 2024

De SPEELS methode bij dementie

Op 9 januari stond het Alzheimer Café in het teken van "Zeg JA tegen dementie. Zorg voor meer (zorg) plezier door echt contact". Freya Flach en Hanneke van de Pol waren te gast om hun SPEELS methode te bespreken. Een positieve methode om om te gaan met dementie.

In het Alzheimer Cafe waren Freya Flach en Hanneke van de Pol te gast om hun SPEELS methode te bespreken. Ze vinden dat dementie meestal negatief in de media komt en er weinig aandacht is voor wat er wel kan. Kies voor connectie in plaats van correctie. Vragen is plagen, testen is pesten. Ook zijn mantelzorgers vaak erg streng voor zichzelf en soms schamen ze zich voor het gedrag van hun partner, ondanks dat dat niet hun schuld is. Belangrijk is om even afstand te nemen bij irritatie, want zelfzorg is erg belangrijk.

 

SPEELS methode

We behandelen de letters van de methode:

 

S start met ja
Ga uit van dingen die wel kunnen en probeer dingen uit.

 

P plan niets
Laat dingen op je afkomen en kijk wat er gebeurt voordat je doet wat je zelf van plan was.

 

E erken de realiteit van de ander
Ga mee in de wereld van de ander, al voelt het soms als liegen, spijt betuigen al heb je iets niet gedaan en probeer een ander onderwerp aan te snijden. Het voelt soms als onrechtvaardig maar er is een grotere kans op connectie als je niet tegen de realiteit van de ander ingaat.

 

E een vraag veranderen in een aanbod
Wil je naar huis? Zullen we dan eerst een kopje thee drinken samen, daarna kijken we hoe we het kunnen regelen.

 

L luisteren naar de emotie achter de woorden
De emotie blijft bij mensen met dementie vaak hangen, maar niet de reden ervan bv bij overlijden van een dierbare.

 

S stralend falen
Bij geen gevaar voor veiligheid kun je mensen hun gang laten gaan zonder ze op hun fouten te wijzen.

 

Oefening

Als oefening werd de zaal verdeeld in tweetallen met de opdracht: zeg om en om 1, 2, 3. Na een korte tijd werd dit veranderd in 1, klap in de handen, 3. Uit de reacties bleek het lastiger dan vooraf ingeschat, hoezo heb ik moeite met deze makkelijke dingen, waarom lukt het niet? Ook het tegelijk bezig zijn geeft veel lawaai en drukte, daarom is de prikkelverwerking lastig, zeker bij een beschadigd brein want alles komt daar ongefilterd binnen. Er werd wel gelachen als
het fout ging, maar het voelt niet fijn om fouten te maken of als iemand je constant op je fouten wijst. Daarna werd een persoon van de tweetallen gevraagd ergens over te mopperen en de ander gevraagd het er mee eens te zijn. De reactie is dat je je gehoord en gezien voelt, erkend wordt, verbinding zoekt en er een soort van bondje ontstaat, dichter bij elkaar komt, soms elkaar zelfs aanraakt. Toen er gevraagd werd ergens over te mopperen en het niet met elkaar eens te zijn, gingen de stoelen naar achter, verder van elkaar, ontstond er een vervelende situatie en irritatie. Deze twee oefeningen lieten zien dat de SPEELS methode zeker stof tot nadenken geeft over hoe je kunt proberen lastige situaties te veranderen en positiever in de relatie te staan.