Zorgen voor elkaar

Download de invulkaart

1.472 Mensen in Tilburg gingen je al voor

Nu kun je nog voor jezelf zorgen. Maar hoe is dat als je oud bent? Wie helpt je als je niet meer alles zelf kunt doen? De professionele zorg kan het niet meer alleen aan. Daarom zijn mantelzorgers belangrijk. Familie, vrienden of bekenden kunnen je misschien helpen. Van boodschappen doen en de tuin bijhouden tot helpen met douchen en aankleden. Het lijkt ver weg, maar het is slim om hier nu al over na te denken. Ga samen in gesprek. Misschien kun je zelfs al wat afspraken maken. Wij helpen je graag met tips en een mantelzorgkaart om zelf in te vullen.

Praat vandaag over zorg voor later

 

We worden ouder en blijven langer thuis wonen. Dat vraagt om zorg voor elkaar. Maar hoe? Of wie? Daar denken we vaak niet over na, tot het moment plotseling daar is. Wij helpen je graag met je goed voorbereiden op later fijn oud worden. Vandaag al nadenken en praten over later, geeft jou en je omgeving rust. Daarom geven we je 7 tips waar je vandaag al mee aan de slag kunt.

 

7 tips

1. Praat erover

Het is slim om met je omgeving te praten over de mogelijke zorg die je later nodig hebt. Wat zijn jouw wensen als je niet alles meer zelf kunt? Wat verwacht je van familie, vrienden en/of buren? En zijn zij in staat om jou hulp te bieden? Bespreek dit nu al met hen.

2. Houd het gesprek luchtig

Zo’n gesprek starten werkt vaak het beste op een spontaan moment. Bijvoorbeeld tijdens een wandeling, de afwas of het drinken van een kopje koffie. Je hoeft ook niet direct alles te bespreken. Kies voor één of twee vragen om te bespreken. Houd het luchtig en simpel en maak het gesprek niet te zwaar. Schrijf voor jezelf de vragen op waar je op een ander moment over wilt doorpraten.

3. Schrijf op wie je kent

Schrijf eens op wie je allemaal kent. Jouw netwerk is vaak groter dan je denkt. Denk niet alleen aan familie, vrienden en buren, maar ook aan (oud-)collega’s en kennissen via hobby, sport, vrijwilligerswerk of de kerk.

4. Denk aan de kleine dingen

Zorgen voor elkaar gaat meestal over kleine taken. Denk aan een boodschap doen, de belastingformulieren invullen, of de tuin bijhouden. Denk nu alvast na over wie jij om hulp kan vragen voor welke taak.

5. Vraag hulp van vrijwilligers

Wat nou als je geen kinderen hebt of als je familie ver weg woont? Als jouw persoonlijke netwerk klein is, dan is het extra belangrijk om op tijd na te denken over zorg voor later. Vrijwilligers kunnen een alternatief zijn voor mantelzorgers. Kijk voor hulp van vrijwilligers op de website van Vrijwilligers Tilburg.

6. Spaar voor zorgkosten

Geld sparen is niet altijd makkelijk. Maar het is wel belangrijk. Het helpt je de zorg te kunnen betalen die je later nodig hebt. Niet alle hulp is gratis. Daarom is het aan te raden om hiervoor wat geld opzij te leggen.

7. Vraag op tijd professionele hulp aan

Het is belangrijk dat je op tijd professionele hulp inschakelt. Zeker als je niet kan terugvallen op een mantelzorger. Wacht niet te lang met aanvragen en voorkom dat je het punt bereikt dat je het zelf echt niet meer kunt.

Stel jouw zorgvraag aan de mantelzorglijn

Heb je een specifieke zorgvraag voor nu of later? Weet je niet goed hoe je het gesprek over mantelzorg start? Of weet je niet waar je terecht kunt voor extra hulp? Stuur een e-mail of bel de mantelzorglijn van ContourdeTwern.

Neem contact op:

  • Telefoonnummer: 013 583 99 00
  • E-mail: mantelzorglijn@contourdetwern.nl

Deze mensen gingen je al voor

Roland - 56

“Ik durf hulp te vragen bij klussen die te zwaar worden.”

Marjan - 62

“Kleiner wonen, dus meer tijd voor dingen die er echt toe doen!”